Jordlivet avslørte Forsvaret – ikke 100 % likevel

13.10.2020 (Oppdatert: 13.10.2020) Maud Grøtta

Sommeren 2020 har Norsk Landbruksrådgiving i samarbeid med mange bønder sjekket jordhelse ved å grave ned underbukser. Som del av dette har Landbruk Nordvest gjort alvorlige avsløringer om det norske forsvaret. Noen har bemerket at denne avsløringen er ganske betryggende med tanke på hva som kan skje når "gutta på skauen" blir liggende for lenge.

100 % bomull står det i vaskelappen - har Forsvaret blitt lurt? Alle foto: Maud Grøtta

Som del av «underbuksekampen» gravde vi ned noen av Forsvarets boxershortser. Disse er ifølge merkelappen av 100 % bomull. Der det er godt med jordliv, slik som bakterier, smådyr og meitemark, forventer vi at bakteriene i løpet av et par måneder spiser opp bomullsunderbuksene. Alt dette livet som spiser av organisk materiale i jorda, lager god jordstruktur slik at jordpartiklene henger sammen i runde «gryn». Da blir jorda god å vokse i for plantene. Vi sier at jorda har god helse.

 

Den ene underbuksa ble gravd ned i en kjøkkenhage, mellom to rader med purreløk. Dette var jord som fra før hadde god struktur og var full av liv. I tillegg ble det gjødslet godt med bokashi før planting av purreløken, og det ble lagt på grasklipp og annet plantemateriale på overflata flere ganger i løpet av de to månedene underbuksa lå der. Så her var det virkelig mye å kose seg med for de som bor i jorda. I tillegg blir det jo ikke pakket jord i kjøkkenhagen. Stort bedre forhold kan man ikke få, så her hadde vi forventet at det bare var midjestrikken igjen. Tidligere erfaringer i samme hagen var at gammelt bomullssengetøy ble helt borte når det ble brukt til jorddekke for å lage åker uten å spa.

 

Og til sist måtte vi bare sjekke om den svarte tråden smelter når vi tenner på den…..

 

Ja, tråden i Forsvarets underbukser brenner og smelter bort. Bomull brenner ikke på samme måten, det blir forkulla framfor å smelte bort, som vi ser på dette påtente bomullshåndkledet.

Hva fant vi?

Boxershortsen fra kjøkkenhagen var blitt ganske slapp og stor. Det meste av det grå var borte, men en tynn svart tråd gjorde at trikoten i buksa var intakt. Dette kan ikke være bomull! 

 

Ei underbukse hadde ligget i ei eng der jorda var litt pakka. Der var noe av den grå delen av trikoten borte, men buksa var mer intakt enn den fra kjøkkenhagen. Her har det vært noe begrensa luftveksling, og mangel på oksygen, og dermed ikke så stor aktivitet.

 

Til sist hadde vi også ei bukse som ble gravd ned i jord som stod vassmetta så og si hele sesongen. På stedet vokser grassarten strandrør og vannet fra ei elv like ved står ofte helt i jordoverflata. Denne buksa så helt upåvirka ut, etter ei runde i vaskemaskina kan den brukes. Mangel på oksygen har gjort at det skjer svært lite i denne jorda.

 

 

Øverst til venstre: bukse fra eng med litt pakka jord. Øverst til høyre: bukse som har ligget i vannmetta jord. Nederst: bukse fra kjøkkenhagen. 

 

Les også: Underbuksa røper jordhelsaFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.