Grav ned trusa di!

09.07.2020 (Oppdatert: 09.07.2020) Nina Iren Ugelvik

Og bli med i Underbuksekampen Norsk Landbruksrådgiving arrangerer denne sommeren.

Rådgiverne Hilde Hegnes og Frode Grønmyr har også holdt trusebisettelse for Underbuksekampen.

Norsk Landbruksrådgiving (NLR) kjører i år en nasjonal konkurranse kalt Underbuksekampen, hvor du kan bidra for å sjekke livet i jorda. Ved å grave ned ei bomullstruse kan du visuelt se hvor aktivt jordlivet er hos deg når trusa skal graves frem igjen 2 måneder senere. Jo mer nedbrutt trusa er, jo bedre er jordlivet. Eksperimentet er til for å bevisstgjøre hvor viktig det er med et aktivt jordliv for å oppnå god jord. 

 

Vil du være med lyder kriteriene som følgende:

  • Trusa må være av 100 % bomull og av en viss størrelse. Gjerne M dametruse (husk stringtruse blir for enkelt, velg vanlig trusefasong).
  • Finn en plass hvor du tror jordlivet er godt - grav ut en firkant med 15-20 cm dybde. Unngå å skade planterøttene for mye av det som skal legges over igjen.
  • Legg trusa flatt nedi med truselinningen liggendes opp langs ene kanten opp mot overflaten. 
  • Marker plassen med en pinne. 
  • Grav opp trusa 2 måneder etterpå, ta bilde av resultatet (gjerne et kreativt innslag, samt at også dere gjerne er med på bildet). Send bilde og kontaktinfo inn til nordvest@nlr.no for å være med i konkurransen. Poster du også resultatet i sosiale medier kan du gjerne bruke hashtaggen #underbuksekampen.

 

Ved å delta godtar en samtidig at Landbruk Nordvest kan nytte bildet i sammenheng med Underbuksekampen. Beste bidrag får premie!

For å gjøre det ekstra interessant kan du gjerne grave ned flere truser hos deg for å kunne sammenligne resultat. En kan f.eks. grave ned en truse på god jord og en annen på skrinn jord eller hvor planteveksten er dårligere. Eller en kan teste ut en inne på dyrka mark og en ute på åkerkanten. Mulighetene er mange, her er det bare å prøve seg frem.

Fortsatt usikker på framgangsmåten? Snurr film laga av NLR Vest:

 Ps. husk å send resultatet til nordvest@nlr.no

 

Lykke til! Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.