Mentorordning for nye bønder i Møre og Romsdal

09.01.2019 (Oppdatert: 12.01.2019) Gunn Randi Fossland

Mentorordninga "Bonde hjelper bonde" har nå i to år vært prøvd i flere regioner. Vårt fylke har foreløpig ikke vært med i prøveordninga; men med støtte fra Fylkesmannen og Fylkeskommunen vil vi være i gang fra 2019.

Mentorordninga "Bonde hjelper bonde" har nå i to år vært prøvd i flere regioner. Vårt fylke har foreløpig ikke vært med i prøveordninga; men med støtte fra Fylkesmannen og Fylkeskommunen vil vi være i gang fra 2019.

Vi kommer til å følge samme opplegg som i de andre regionene. Ordninga går i korte trekk ut på at du som fersk bonde inngår en formell avtale med en erfaren kollega om å være en diskusjonspartner i drifta. Mentor vil ha erfaring innen tradisjonelt landbruk, noen også innen andre landbruksbaserte næringer. Om du skal starte med noe nytt, har du også anledning til å melde deg på.

 

Kobling

Landbruk Nordvest vil være kontakt og administrator for ordninga. I utgangspunktet er det Landbruk Nordvest i samarbeid med faglaga som "kobler" mentor-para. Vi vil forsøke å finne en mentor som passer til den enkelte "nye bonde". Det vil si samme produksjon og samme geografiske område. Dere skal slippe lange reiseavstander, men det kan være greit at dere ikke er naboer. Hvis du har ønske om en bestemt mentor, er det lov å komme med forslag!

 

Tre til fem ganger i året

Det er tenkt at dere skal møtes fysisk hos hverandre tre - fem ganger i løpet av året. Du som ny bonde besøker din mentor, og mentor kommer til deg. I tillegg har dere selvsagt kontakt på anna måte ved behov. Mentor vil få en godtgjørelse via prosjektet; og du som fersk bonde kan med god samvittighet "mase" på din mentor om ting du ønsker å diskutere ved drifta. Landbruk Nordvest vil følge opp mentor-para slik at det er framdrift i ordninga.

 

Oppstartsamling

Dere vil begge få mer informasjon om opplegget på ei felles samling før vi starter opp. Denne samlinga blir i starten av februar 2019. Faglaga og Innovasjon Norge deltar på oppstartsamlinga.

 

10 par første året

Vi kan ha 10 par dette første året, det vil si først til mølla … Det er gode tilbakemeldinger fra de som har deltatt fra andre regioner; og du kan lese mer om ordninga hos våre naboer:

https://vest.nlr.no/nyheter/2018/oppstartsamling-for-mentorprosjektet-i-sogn-og-fjordane/

https://vest.nlr.no/nyheter/2018/mentorordning-no-ogsaa-i-hordaland/

 

Påmeldingsfrist: 10. desember 2018.

Kostnad deltakelse: Kr. 1000.

 

Ved spørsmål ta kontakt med

Gunn Randi Fossland, rådgiver Landbruk Nordvest, tlf. 95874243, e-post: gunn.randi.fossland@nlr.no

 

For påmelding

Gå inn på https://nordvest.nlr.no

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.