Sopp

Bygg
I bygg er det grå øyeflekk og spragleflekk som er de største problemene. Av erfaring og tidligere studier vet vi at bygg som er sådd i slutten på april/starten på mai i kombinasjon med ingen nedbør i første del av juni, gir veldig lite spragleflekk. Då er det ofte nok med en halv dose soppmiddel for å få god effekt. For bygg som er sådd seinere må vi se på nedbørsmengden rundt 10-20 juni og vurdere behovet. Men det generelle bildet er at en halv dose soppmiddel kommer til å være nok på de fleste plasser.

Grå øyeflekk trives når det er kjølig, fra 5-20 C, og fuktig vær og har infekterte planterester og regnsprut som forutsetting for rask oppsmitting. Fra innsmittting til en ny sporgenerasjon kan det gå ned mot 10-11 dager.

Spragleflekk (Ramularia) er kanskje den største avlingstjuven i Trøndersk byggdyrking. Og sjøl om angrepet starter tidlig, er det vanskelig å oppdage. Sjukdommen har både frø og planterester som smittekilde. Spragleflekk starter angrepet mellom busking og begynnende strekking. Etterpå vokser den innvendig i planta og kommer plutselig til syne når planta går inn i blomstringsfasen (BBCH 61 – 69). Stressfaktora vil framskynde utviklinga. Typiske stressfaktorer er lys, mobilisering av næringsstoff, næringsmangel, høg luftfuktigheit og drukning av rotsystem. Når angrepet først er på gang, går utviklinga veldig raskt i perioder med mye bladfukt.


Risikovurdering

Basert på sjukdomsmodeller og risikovurdering er det i skrivende stund store sjanser for at det kan bli et middels sterkt sjukdomsangrep i bygg, sjøl om det i mange åkrer er lite å sjå. Det som kan gi et annet resultat er at en får en lengre periode med tørt vær. Det vil bremse utviklinga av både grå øyeflekk og spragleflekk. Men blir det tørt og varmt med mye nattedogg, blir det gode vilkår for spragleflekk og mjøldogg.


Middelvalg

Når vi er så langt ut i sesongen, er det størst risiko for sterkest angrep av spragleflekk. Derfor bør middelvalget styres av effekten mot spragleflekk. Aviator Xpro, Siltra Xpro, Elatus Era og Delaro Pluss Pack er gode middel mot spragleflekk. Proline har bra effekt, mens Delaro har litt svakere virkning. Alle aktuelle middel og middelkombinasjoner er gode mot de fleste andre soppsjukdommer i bygg.

Dosering bør vurderes ut fra forkultur, kornsort og sprøytetidspunkt. Sorter med lengst veksttid, bør få høyest dose, da de trenger beskyttelse over et lengre tidsrom. Utsettes sprøytinga kan dosen reduseres noe, men det er viktig å sprøyte forebyggende. Bygg som forkultur gir større sjukdomsrisiko enn når forkulturen er havre, kveite, gras og andre vekster enn bygg.

Redusert dose = redusert beskyttelsestid. Basert på risikovurderinga for angrep av spragleflekk, viser tidligere forsøk at 40 -50 % dose ofte er tilstrekkelig til å få bra effekt.


Havre

Den viktigste sjukdommen i havre er havrebrunflekk. Havrebrunflekk forekommer spesielt under regninga somrer og der havre etter havre er dyrka. De forsøka som er gjort viser små utslag på soppbekjemping. Mulig at det er noe større behov ved ensidig havredyrking.

Havrebrunflekk kan forveksles med bladbakterios. Bladbakterios kan og oppkomme år med kjølig og regning førsommer i kombinasjon med varme og mye nedbør under sommeren. Bladbakterios kan ikke bekjempes med soppmiddel.

Varmt og fuktig vær under blomstringa øker risikoen for fusariumangrep og utvikling av bl.a. soppgifta DON. Havre starter blomstringa så snart risla er ute, vinduet for sprøyting er derfor kort. For å få effekt mot fusarium må en bruke full dose og tidspunkt for bekjemping er viktig (Z 63-65).


Vårhvete

I vårhvete varsler VIPS modellene for oppnådd bekjempingstreskel av sopp i vårhvete denne uka tross at vi ikke ser noe mye sopp. Som regel er det mest hveteaksprikk og mjøldogg i Trøndelag. Likevel er det sannsynligvis lurt å gjennomføre soppsprøytinga så snart det går. Lønnsom dose er som regel mellom 60 -100 prosent av full dose. Ved sprøyting før begynnende skyting bør en bruke største dose.

VIPS Varhvete

Høsthvete
Høsthveten er alt fra i full gang med skytinga til at hele akset er framme. Det er observert litt mjøldogg og begynnende angrep av bladflekksjukdommer. Høsthvete betaler som regel alltid godt for full dose soppmiddel.


Vekstregulering vårkorn

I år har vi hatt en naturlig vekstregulering på grunn av tørke og behovet for vekstregulering vurderes som lavt generelt, men været videre kommer til å spille en stor rolle for behovet framover. Normalt bør de fleste 6-radssortene vekstreguleres, særlig ved intensiv gjødsling og ved gjødsling med husdyrgjødsel. Forutsettinga er at åkeren er i god vekst med god vannforsyning. I år er mange åkrer sterkt prega av lite nedbør i lengre tid. Dersom en alikevel ønsker noe stråkorting bør en velge moderate doser. Normalt har ei stråkorting effekt i 7-10 dager framover.

Avhengig av hva en vil oppnå med vekstreguleringen er det forskjellige strategier. Behandling i tidlig stråskyting (Z 30-31) er for å sterke stråbasen. Faktorer som taler for en vekstregulering i tidlig stråskyting er: høy mineralisering fra marken, høy nitrogengjødsling, høy såkornsmengde og sorter som er stråsvake. Behandling litt seinere i skytingen (Z 32-37) er fremst for å korte og sterke strået. Til sist er det mulig å gjøre en vekstregulering fra at flaggbladet er helt framme og starten på axgång (Z 39-49). Denne behandlinga er mest aktuell i bygg dersom effekten fremst er redusert risiko for strå/aksbryting.

All vekstregulering skal skje under en periode med bra tilvekst for å få ønsket effekt. Optimalt skjer behandlinga på tørre blad på morgen/formiddag en dag når solen lyser når det sedan blir 15-20 grader.

Middel og dose

Preparat pr. dekar

Preparat

Bygg

Havre

Vårkveite

Trimaxx

15-40 ml

15-30 ml

15-40 ml

Moddus M

15-40 ml

15-30 ml

15-40 ml

Moddus Start/Moddevo

15-30 ml

15-30 ml

15-30 ml

Cerone

20-50 ml

20-40 ml

Bruk største dose tidlig i bruksområdet. Reduser dosen med 20-30 % når det blir blanda med soppmiddel.

Bruk gjerne en nullrute for å bedømme effekten av behandlinga!

Skal man ha med vekstregulering ved soppsprøyting, må det sprøytes når snerp er synlig. Er dette ikke aktuelt, kan soppsprøytinga drøyes noe, særlig med utsikter til tørt og pent vær. Effekten av soppmidlene vil da vare lenger ut i sesongen, men hust behandlingsfristen, som er 5 uker på de fleste soppmiddlene. Normalt vil det gå 6-7 uker fra skyting til kornet er treskemodent. Ved tørke eller annet stress kan det fremskytes.