Potet er en viktig matvare nasjonalt og globalt, med mange bearbeidede produkter og tilnærmet ingen matsvinn fra produksjonslinjen. Den bidrar svært lite til de samlede utslippene, som vi skal vise her.
Husdyrgjødsel ansees som bøndenes gull fordi den har en bestemt gjødselverdi og sørger for at organisk materiale tilføres jorda som mat for mikroorganismene oppå og under torva.
Gjennom å ha fokus på god agronomi og legge til rette for en strukturert tilnærming i drifta kan man gjennomføre mange gode klimatiltak, både ute på marka og inne i fjøset.
Dette er artikkelen for deg som vil nerde litt ekstra på Klimakalkulatoren. HolosNor heter modellen som er programmert inn bak diagrammene og tallene du ser i kalkulatoren.
Potet er blant de mest bærekraftige produksjonene. Den kan dyrkes nesten overalt, gir høy avling, og alle delene av poteten kan utnyttes slik at matsvinnet blir lite. Dette gir et lavt klimaavtrykk sammenlignet med andre matvarer. Likevel er det mulig å gjøre forbedringer.
I miljøkravene, som skal gjelde fra 2023, er det noe gammelt nytt, noe helt nytt, og noe som er gjeninnført. Miljøkravet som skaper mest diskusjon er den såkalte 60/40-regelen.
Det finnes mange klimatiltak som er aktuelle for bønder som driver med ren planteproduksjon. De fleste har begrenset effekt alene, men alle monner drar!