Gjennom å ha fokus på god agronomi og legge til rette for en strukturert tilnærming i drifta kan man gjennomføre mange gode klimatiltak, både ute på marka og inne i fjøset.
Dette er artikkelen for deg som vil nerde litt ekstra på Klimakalkulatoren. HolosNor heter modellen som er programmert inn bak diagrammene og tallene du ser i kalkulatoren.
I miljøkravene, som skal gjelde fra 2023, er det noe gammelt nytt, noe helt nytt, og noe som er gjeninnført. Miljøkravet som skaper mest diskusjon er den såkalte 60/40-regelen.
Det finnes mange klimatiltak som er aktuelle for bønder som driver med ren planteproduksjon. De fleste har begrenset effekt alene, men alle monner drar!
Økte energipriser har økt interessen for biogass. Inntil nylig krevde anlegg for produksjon av biogass store volum av husdyrmøkk eller annet avfall. Nå kommer det mindre, rimeligere gårdsanlegg som kan gjøre biogassanlegg aktuelt for flere.
Etter snart et år med historisk høye strømpriser har interessen for solceller tatt av. Lite tyder på at vi skal tilbake til 10-30 øre i strømpris i sommerhalvåret. Solcelleanlegg bør derfor bli mer lønnsomme enn de har vært. Nå lønner det seg å produsere overskudd for salg til spotpris, noe det ikke har gjort tidligere.
Klimakalkulatoren er et verktøy for bonden og oss rådgivere for å få oversikt over utslipp. Men det er viktig å huske på at målet ikke er å bruke klimakalkulatoren - målet er å redusere utslippa. Klimakalkulatoren kan være et godt verktøy og et virkemiddel for å vise oss hvor vi kan bli bedre.