De aller fleste bønder vil i løpet av sitt yrkesliv som bonde, være involvert i en gårdsoverdragelse. Det kan være planlagt eller at det skjer noe uforutsett. Begge generasjoner har ofte et ønske og en vilje til en harmonisk overdragelse. I mange tilfeller vil en slik prosess innebære varierende grad av uenigheter. Dersom man ikke forholder seg til og håndterer uenighetene, kan dette utvikle seg til konflikt. For å forebygge at uenigheter utvikler seg til konflikter, finnes det en del enkle grep man kan gjøre.

I denne artikkelen fokuseres det på elementer som kan bidra til at generasjons- eller eierskifte blir en god prosess. De økonomiske og rettslige aspektene ved et eierskifte blir ikke belyst her. Et godt råd er å leie inn regnskapsførere og rådgivere, med erfaring fra og kompetanse om landbruk, til å bistå med det økonomiske og rettslige.

Forventningsavklaring

Jeg har hatt en samtale med Lars Kjuus, Rådgiver innen økonomi i Norsk Landbruksrådgivning Øst, om temaet generasjonsoverdragelse. Han har gjort seg noen betraktninger. Lars Kjuus drar fram forventningsavklaring som nøkkelen til et vellykket eierskifte.

Det er viktig at man bruker god tid til å snakke om alles ønsker, forventninger, mål og drømmer. Alles stemmer må høres, det være seg generasjonen som skal gi stafettpinnen videre, den som skal ta over, søsken til den «nye bonden» og eventuelt andre. En sentral brikke er ektefelle/samboer til den som skal ta over gården og deres forventinger til gårdsdrift og prosessen. Tanker, bekymringer eller annet som blir liggende usagt kan skape trøbbel senere. Det bør åpnes for alt av følelser, forventninger, tanker og bekymringer. Det gjelder å skape et klima for åpen dialog og bli enige om noen enkle kjøreregler for samtalene. Dersom det er et betent samtaleklima, kan man koble på en uavhengig tredjepart, for eksempel, regnskapsfører, rådgiver eller en annen person som alle har tillit til.

Starte tidlig

Lars trekker fram at det å sette av god tid til prosessen er vesentlig for at alle kan blir hørt. Ifølge store norske leksikon betyr ordet prosess forløp, utvikling eller naturlig utvikling over flere stadier. Så i selve begrepet ligger det et tidsaspekt. Det formelle rundt et eierskifte kan ordnes på et par uker. For at alle skal være forberedt og klar både forventnings- og følelsesmessig, kreves det vesentlige lenger tid. Ofte snakker vi om år for å få til gode prosesser.

Gront i fokus nr 4 bilde Anne Jacinta Hansne

Avklare praktiske spørsmål

I tillegg til tanker, følelser og forventninger, er det også praktiske spørsmål som bør avklares. Her kommer noen eksempler:

  • Hvor skal seniorgenerasjonen og juniorgenerasjonen bo? Dersom det er på samme tun, kan det være lurt å bli enige om noen kjøreregler/husregler for tunet. Eksempel: Må man banke på før man går inn hos den andre? Ha respekt for hverandres liv.
  • Dersom det finnes mye gammelt utstyr og annet på gården som den nye generasjonen ønsker skal vekk, hvem skal være ansvarlig for å rydde dette? Hvilket utstyr/redskap skal følge med gårdsoverdragelsen?
  • Skal senior være involvert i drifta videre? I så fall i hvor stor grad og under hvilke betingelser/hvilken kompensasjon? Er senior klar for å gi fra seg ansvaret og la junior ta avgjørelser om gårdsdriften?
  • Får juniorgenerasjonen praktisk råderett over boligen? Gis det plass til innkommende personer som samboer eller ektefelle? Skal det være slik det alltid har vært? Hvilke tradisjoner ønsker man å føre videre?

Dersom du skal overdra eller ta over en gård, ta de viktige grepene i forkant. Sørg for å starte prosessen tidlig med tydelig forventningsavklaring til alle involverte. Ha respektfulle samtaler der alles stemmer blir hørt. Og tørr å diskuter de eventuelle ubehagelige temaene før gårdsoverdragelsen er en realitet. Det kan ofte være de ubehageligste samtalene som det er viktigst å ta for å rydde opp i uenigheter. Lykke til med prosessen!