Ferie er viktig for helse og produktivitet, så len deg tilbake med god samvittighet. Mye av stresset vårt er knytta til arbeidet, og derfor gjør det godt for helsa å ta ferie innimellom. Innled gjerne ferien med en periode med ro og avspenning, noe som kan gi opphav til kreativitet og ettertanke. Ferie er å gjøre noe annet, det er ikke ensbetydende med å flate ut og ikke gjøre noen ting.


Ferien handler om å få et avbrekk fra hverdagen, enten det er snakk om kun noen få dager eller litt mer, så gir det rom for forventninger, og noe å se fram til. Gleden ved å tenke på disse dagene viser seg å være er en viktig del av den totale ferieopplevelsen. Forskning har vist at det å stille med positive forventninger til ferien øker sjansen for at det blir bra. Vi kjenner til det gamle utrykket, «forventningenes selvoppfyllende kraft». Altså skal vi ikke bekymre oss for alt som kan gå skeis, men holde på de positive forventningene til alt som kan bli kjekt og bra! Her er det selvfølgelig viktig å planlegge godt i forkant. Med en god avløser som har nødvendig innføring i drifta og gode skriftlige rutiner å følge mens du er borte. Har du i tillegg en person avløseren kan kontakte om noe kommer på, så er det enda lettere å senke skuldrene når du drar hjemmefra.


Problemer og utfordringer blir ikke borte selv om det er ferie, men ved å komme i en annen modus og forflytte oss, får det som tynger mindre oppmerksomhet. Vi flytter fokus til avkobling og nye opplevelser. Lykkeforskning viser at menneskets tilfredshet med livet er knyttet til det å ha kontakt med personer de bryr seg om, og evnen til å bli oppmerksom på de «nære ting». Så enkelt og så vanskelig. Det gjelder i hverdagen som i ferietider. Vi vet at «det som får fokus det vokser». Det være seg med kjæresten eller ungene. Hvis vi ser det som er positivt og fint så blir det enda finere og det som ikke er greit bleikner litt når det får mindre fokus.


Har du mye digitalt i drifta som stadig krever din oppmerksomhet så lag rutiner for å følge opp uten at det merkes så godt for omgivelsene. Bruk lydløs knappen på mobilen, ta en sjekk til kaffekoppen før de andre står opp eller gå «et nødvendig ærend» og sjekk mobilen. Lag gjerne kjøreregler i forkant hvis dette er et konfliktområde.

Kari3
Å ta seg tid til noen rolige stunder innimellom gir energi til neste tunge tak. Foto: Kari Fløystad

En digresjon fra en annen forskning konkluderer med at de fleste legger på seg i ferien, men allikevel blir vi sunnere fordi blodtrykket synker og dermed reduseres faren for å utvikle hjerte/kar sykdom.
Skulle det vise seg at ferien ikke blir så bra som forventa, så kommer hverdagen snart tilbake med sine vante rutiner, og den kan vi gjøre det beste ut av. Sitat fra forfatter Liv Køltzow;

«Det finnes ikke hverdager. Det er bare vår egen historie som utvikler seg, og hver dag er et nytt kapittel.» Vi kan selv påvirke vår historie. La det ikke bli slik ettermæle; «mor (eller far) kunne det med å lage grå hverdag».


Har du mindre barn kan små «avbrekk» bli minnerike ferieopplevelser for dem kombinert med at du får utført nødvendig arbeid. Det å overnatte i telt i hagen, på setra/hytte eller båt i nærmiljøet med kort avstand heim som gir deg rom for fjøsstell og jordisk arbeid, samtidig opplever ungene å være på ferietur. Her gjelder det å være kreativ og finne rom for gode opplevelser. Gleden ved å bli tatt med i enkle arbeidsoppgaver skal ikke undervurderes. Fellesskapet rundt slik aktivitet er berikende for samholdet og det gir rom for mestring og gode opplevelser. Alt med måte selvfølgelig og i trygge rammer.


Ikke alle finner rom for ferie om sommeren, da er det viktig at det settes av tid til ferie andre tider av året. Høsten og vinteren når andre sitter med nasen i kontorpulten kan være ypperlig ferietid. En utenlandsferie i vinterhalvåret kan være en kjærkommen avveksling, med påfylling av energi i lysere og varmere omgivelse. Det blir nok ikke aktuelt førstkommende vinter, men det er lov å håpe at verden smått å pent kommer i vater igjen med tanke på Corona. Reiser utenom sesong byr også på fordeler, som færre andre turister og lavere priser.

Jobber du for fullt over lengre periode uten ferieavvikling bør du være bevisst på å bruke «Av knappen».

"AV knappen":