Beloukha er ei pelargonsyre som er søkt godkjent i en rekke kulturer mot ugras og nedvisning i potet. Beloukha kan derfor til en viss grad sammenlignes med Reglone, men vil ikke være like effektiv.

Beloukha er et ikke selektivt kontaktmiddel. Midlet er fortsatt ikke godkjent i omsøkte kulturer, men har fått en dispensasjon til bruk i kløverfrøeng i 2021.

Fra dyrkermiljøet på Smøla var det spesielt interessant å prøve om midlet kunne ha noen effekt på ugrasa tungras, balderbrå og vassarve. Disse er de mest problematiske i vårt område.

Gjennomføring

Planene for gjennomføring av utprøvinga ble diskutert med fagkoordinator plantevern i NLR, Anne Kraggerud og med ugrasforskere ved NIBIO, Kirsten Tørresen. Therese W. Berge i NIBIO var behjelpelig med å søke Mattilsynet om tillatelse til å teste ut produktet i storskala utprøving. De skaffa også preparat til vår utprøving gjennom importør Nordisk Alkali.

Landbruk Nordvest

Hos Landbruk Nordvest på Smøla var plana at dyrkers utstyr skulle brukes til sprøyting i gulrotfelt og kålrotfelt. Plana var å prøve preparatet på ugras som ikke var for stort. Det ble opplyst at optimal ugraseffekt oppnås ved bruk på unge ugrasplanter under 8 cm, eller opptil 6 varige blad.

Dette ble litt utfordrende da utstyret måtte tilpasses/lages, se egne bilder.

Noe senere enn håpa på

Sprøyteutstyret var ikke klart til bruk før i slutten av juni. Det var noe seinere enn det vi hadde håpa på. I kålrotfeltet var det imidlertid ikke for stort ugras i forhold til anbefalt på etikett.

Det ble sprøyta 30. juni og 13. juli. Det var i utgangspunktet 3 utprøvinger:

  1. Uten Beloukha
  1. Beloukha brukt en gang – 30/6 (dose 1,6 l/daa).
  1. Beloukha brukt 2 ganger – 30/6 og 13/7 (samme dose som over)

Det var optimale sprøyteforhold for preparatet begge dager det ble sprøyta. Den 30/6 ble det sprøyta fra kl. 13 på dagen. Det var sol, ca. 20 grader og litt vind. Den 13/7 var det litt overskya, men god temperatur.

Det ble tatt ugrasregistreringer ved første sprøyting og den 13/7 Det ble ikke gjort ny ugrasregistrering etter 2. sprøyting på grunn av ferieavvikling. Etter avvikling av ferie ble det flere befaringer i felta.

Det ble også gjennomført en markdag hvor dette ugrasforsøket var en av postene på programmet.

I gulrota ble det tatt avlingskontroll ved høsting 3/9.

Beloukha 1
Sprøyteutstyret som ble brukt. Lokal dyrker har lagd utstyret sjøl. Bildet ble tatt 30.6. Alle foto: Gunn Randi Fossland.
Beloukha 2
Sprøyting i kålrot.
Beloukha 3
Kålrotfeltet 14 dager etter 1. sprøyting. Plastposen ligger der det er sprøyta, mens feltet midt i bildet ikke er sprøyta.
Beloukha 4
Belouhka i kålrotåker.

Resultat

Kålrot

Ugraset var på rette stadiet i forhold til anbefalt behandlingsstidspunkt (i forslag til etikett). De fleste ugrasa hadde maks 2-3 varige blad.

Sprøyting med Beloukha hadde effekt på vassarve, men ved registrering 14 dager etter første sprøyting var det spirt nye planter. Derfor bør nok behandling gjentas eller brukes i kombinasjon med andre tiltak.

Som en delvis kan se av bildet over, var det noen praktiske utfordringer med å finjustere utstyret (skjermene). Det var ønskelig å komme tettest mulig på kålrotplantene, men på et kort stykke i feltet ble skjermene stilt for tett på slik at kålrota fikk preparat på seg og gikk ut. Bildet viser imidlertid stor forskjell på ugrasmengde og ugrasstørrelse i behandla og ubehandla del av feltet.

Det var lite tungras i dette feltet, derfor vanskelig å si noe om effekten av sprøyting. Når det gjelder balderbrå kan det kanskje se ut som sprøytinga hadde litt effekt. I dette feltet hadde balderbrå rundt 3 varige blad ved sprøyting.

Ingen/svært forbigående effekt på flerårig ugras som tunrapp og høymole. Det var imidlertid også mye nyspiring av ugras.

Antal ugras kalrotaker 2021
Resultat kålrot

Gulrot

Det var svært mye tungras i feltet. Tungraset var stort på behandlingstidspunktet, minimum 15 cm høgt, se bilder. Tungraset var forsøkt bekjempa med doser av Fenix og Sencor, men var ikke særlig redusert etter tidligere behandlinger. Som nevnt var det optimale forhold for å få god effekt av Beloukha på sprøytetidspunktet den 30/6. Sol og god temperatur både på sprøytedagen samt dagen før og etter.

Feltet ble kontrollert om lag 1-2 timer etter sprøytinga og da var det allerede helt tydelig effekt på tungraset, se bilder under.

Beloukha 5
Bildet ble tatt om lag 1-1,5 time etter sprøyting. Ubehandla til venstre i bildet.
Beloukha 6
Bilde tatt 13.7. Ubehandla til venstre.

På nabofeltet ble det også sprøyta et drag for å se på effekten av Beloukha mot balderbrå. Ei balderbråplante ble merka med en pinne og kontrollert igjen 2 uker etter. Ved sprøyting var denne planta stor, 7-8 varige blad, se bilde. Planta levde i beste velgående og blomstra den 13/7. Altså ingen effekt av sprøytinga med Beloukha på stor balderbrå.

Beloukha 7
Bilde av samme plante. T.v. bilde tatt 30.6. og t.h. 13.7.
Beloukha 8
Bilde av samme plante. T.v. bilde tatt 30.6. og t.h. 13.7.

Ved høsting var det fortsatt tydelige forskjeller mellom sprøyta rader og usprøyta. Gulrotgraset var såpass stort ved sprøyting at det var i stand til å konkurrere med eventuelle overlevende tungras. Tungraset var fortsatt til stede i den usprøyta delen mens den sprøyta delen av feltet hadde betydelig mindre ugras.

Vi så altså at Beloukha var til god hjelp mot tungraset sammen med den tidligere ugrassprøytinga som ikke hadde klart å bekjempe ugraset.

Det ble tatt avlingskontroll i «tungrasåkeren» ved høsting av feltet 3/9.

Avling

Kilo avling i snitt for 2 meter rad:

  1. Uten Beloukha: 5,89 kg
  1. Beloukha brukt en gang (30/6): 6,45 kg
  1. Beloukha brukt 2 x (30/6 og 13/7): 6,95 kg

Uten at disse enkle registreringene kan tillegges for stor vekt, kan en i alle fall si at sprøyting med Beloukha ser ut til å ha virka positivt på avlinga. Det kan være logisk i og med at mye ugras vil konkurrere med gulrota om tilgjengelig næring i jorda samt plass og lys.

Konklusjon

Resultatet fra utprøvinga skal presenteres for grønnsaksrådgivere på et Teamsmøte. Vi (Landbruk Nordvest og NLR Rogaland) vil før den tid sammenstille våre resultater og lage felles konklusjon på denne utprøvinga.

Vår utprøving på Smøla viste at vi hadde tydelig effekt av Beloukha på enkelte ugras i kålrot og gulrot, men at Beloukha må brukes sammen med andre tiltak samt eventuelt gjentas to ganger på områder med mye ugras. Midlet virka raskt under gode forhold, sol og gode vekstforhold, men effekten er selvsagt kortvarig på rotugras siden dette er et kontaktvirkende middel.

Preparatet er kostbart pr. arealenhet, men kan som sagt være til hjelp i deler av et felt hvor ugrasproblemet er stort; altså ved skjerma sprøyting i deler av feltet hvis behovet ikke er til stede for hele feltet. Det «hjemmelagde» sprøyteutstyret som ble brukt hos oss, fungerte greit, men utstyret må ikke stilles inn for tett på planteraden når plantene er små. Anna utstyr for skjerma sprøyting bør også kunne fungere godt.

Forsøket er finansiert av NLR Grøntmidler.