Hardi Minidrift Duo og Lechler IDKT ved 1,5 bar trykk gir kraftig re-duksjon i avdrift i vind, er godkjent til 90 % avstandsreduksjon mot vann samtidig som de gir har gitt bedre sprøytevirkning med jordvir-kende ugrasmidler i tidliggulrot under plast.
Gjennom å ha fokus på god agronomi og legge til rette for en strukturert tilnærming i drifta kan man gjennomføre mange gode klimatiltak, både ute på marka og inne i fjøset.
Produksjon av kepaløk med og uten hullet plastfolie på friland gir som alle biologiske produksjoner utfordringer. NLR Viken har i sesongen 2022 gjort et par feltforsøk der vi har kikket nærmere på bladgjødsling til bruk i gul- og rød løk.
Etter prøvinger i rosenkål, hodekål og gulrot anbefaler vi Hardi Minidrift Duo 110-03 for 90% avdriftsreduksjon. Men disse dysene bør ikke brukes i kompinasjon med luftassisterte sprøyter.
Kvart år blir store mengder saueull klassifisert som «lågverdi-ull». Denne har i stor grad blitt kasta, nedgravd eller brent. Tala frå Noreg er usikre. Det kan omfatte meir enn 400 tonn årleg.
Problemet med ugras er økende og spesielt svartsøtvier gir store lukekostnader hvert eneste år. Det ser ut som om damping med Soil Steam vil være en god hjelp i kampen mot ugraset. Rotpersillen fikk også et bedre utgangspunkt, spirte raskere og jevnere og ga en bedre avling enn beregnet normal snittavling. Avlingsmessig så vi lite forskjell på om det var tilført jordliv eller ikke etter damping. Rotpersillen er lagt inn på lager og skal vurderes på lagringskvalitet ved uttak i 2022.
Første behandling ble foretatt på frøbladstadiet til svartsøtvieren. Av kjente midler i grønnsaker så vi, ikke overraskende, at leddene med Legacy/DFF og Matrigon hadde god effekt på svartsøtvieren. Lentagran og Flurostar, som vi ser på i en del forsøk, har også effekt, og de gjør hverandre også bedre. Flurostar fungerte også godt med Legacy/DFF. Cleave og MaisTer fungerte også godt, og MaisTer tok alle ugras som var tilstede. Disse får vi nok ikke godkjent som ordinære middel i grønnsakskulturer, men de kan mulig være interessante til skjerma sprøyting eller i Kilter-roboten.
I 2021 var det sen og ujevn spiring i feltet og vi valgte derfor å avslutte forsøket for ikke å få feil resultater i forhold til sprøytetidspunkt. Jordherbicidsprøytingen (A) ble gjennomført og leddet med Gallery (ledd 4) var det eneste leddet med signifikant dårligere effekt enn referanseleddet. Det skyldtes dårlig effekt på svartsøtvier. Ledd 5 (Fenix og Goltix- uten Legacy), hadde også dårlig effekt mot svartsøtvier. Både ledd 7/9 (70 Fenix + 4.2 Legacy + 8 Centium) og ledd 8 (70 Fenix + 4.2 Legacy + 50 Goltix) var like gode som referanseleddet (70 Fenix + 9 Legacy + 8 Centium). Alle tre gav 100 % effekt. I dette forsøket gjorde det ikke noe å halvere dosen diflufenikan (Legacy). Det var også greit å erstatte Centium med Goltix så lenge Legacy også var med.
Det var forholdsvis god ugraseffekt og lite skade i de fleste leddene. Standardleddet (70 Fenix + 7 Centium + 5,3 Sencor/ledd 2) ga god ugraseffekt og god avling. Det sto igjen noen små svartsøtvier og balderbrå i dette leddet. Ledd 7 (70 Fenix + 7 Centium + 9 DFF) ga forholdsvis likt bildet som referanseleddet. Dersom Centium ble byttet ut med Sencor sto det igjen mye svartsøtvier. Gallery, som var i ledd 4, gir for mye skade på gulrota. Blandinger med Boxer og Goltix er også interessant og bør sees videre på.
To års forsøk med ulike planteavstander i rødkål viser at hodestørrelse øker med økende avstand, mens avlingen går ned. Optimal planteavstand ser ut til å være mellom 48-56 cm til rødkål.
Det er ingen enkel måte å bli kvitt klumprot på, så det er svært viktig å skaffe seg kunnskap om hvordan unngå å få den, forebygging og tiltak dersom den skulle komme likevel.