Dotumentert sikkerhetsopplæring i landbruket er viktig for alle som leier hjelp

09.01.2019 (Oppdatert: 09.01.2019) Sigmund Trønsdal

I Forskrift om utførelse av arbeid, settes det krav til arbeidsgiver om å gjennomføre sikkerhetsopplæring til ansatte og familiemedlemmer der det er fare for at skade kan oppstå.

I Forskrift om utførelse av arbeid, settes det krav til arbeidsgiver om å gjennomføre sikkerhetsopplæring til ansatte og familiemedlemmer der det er fare for at skade kan oppstå.

 

Skjemaet Dokumenter

Sikkerhetsopplæring er tenkt brukt der det benyttes utstyr som krever særlig forsiktighet. Eksempel på utstyr som kreves skriftlig dokumentasjon kan eksempelvis være:

- Arbeidsutstyr for hengende last

- Motorsag/Ryddesag

- Spiker og boltpistoler

- Sveise og slipeutstyr

- Traktor og kraftuttaksdrevet redskap for traktor

- Hel- og halvautomatiske maskiner for fôring

For å unngå ulykker og skader er det aller viktigste at grundig opplæring blir gitt, og for det andre å dokumentere dette overfor tilsynsmyndigheter som Arbeidstilsynet. Derfor er det viktig at utfylt skjema finnes om uhellet skulle være ute. Det er spesielt viktig å gi yngre og uerfarne arbeidstakere god opplæring.

 

Hvem kan gi opplæring?

Som det står i forskriften så kan opplæring gis av arbeidsgiver eller annen kompetent person (en som kjenner utstyret godt og har erfaring med å bruke det).

 

Hva skiller Dokumentert Sikkerhetsopplæring og Sertifisert Sikkerhetsopplæring?

En del arbeidsutstyr har myndighetene bestemt at krever Sertifisert Sikkerhetsopplæring. Denne opplæringen blir utført av godkjent personell/firma som i etter gjennomført kurs utsteder et sertifikat. Utstyr som krever slik opplæring er:

 

- Bro- og traverskraner

- Mobilkraner

- Større lastebilkraner enn 2 tm

- Løfte- og stablevogner for gods

- med permanent førerplass påvogn

- Masseforflyttnings-maskiner med større effekt enn 15 kW

 

Om du mangler skjema for Dokumentert Sikkerhetsopplæring så kan det skaffes fra HMS-rådgiver- eller Tjenesteavdelingen i Landbruk Nordvest. For de som har utenlandske arbeidstakere, så finnes det også oversatt til en del andre språk.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.