Bruk av Serenade ASO mot soppsykdommen gropflekk i gulrot

09.01.2019 (Oppdatert: 09.01.2019) Gunn Randi Fossland

Serenade ASO er et biologisk soppmiddel som inneholder nyttebakterien Bacillius subtilis. Midlet virker mot en rekke sopp- og bakteriesykdommer som for eksempel gråskimmel og mjøldogg på tomat, agurk, salat, bær, gulrot og løk. Midlet er også godkjent i økologisk produksjon og har ingen behandlingsfrist. Midlet skal brukes forebyggende. Nytt i 2018 er at midlet ble mulig å bruke mot soppsykdommen gropflekk i gulrot.

Serenade ASO er et biologisk soppmiddel som inneholder nyttebakterien Bacillius subtilis. Midlet virker mot en rekke sopp- og bakteriesykdommer som for eksempel gråskimmel og mjøldogg på tomat, agurk, salat, bær, gulrot og løk. Midlet er også godkjent i økologisk produksjon og har ingen behandlingsfrist. Midlet skal brukes forebyggende.

Nytt i 2018 er at midlet ble mulig å bruke mot soppsykdommen gropflekk i gulrot.

Fra etiketten til Serenade på mattilsynet sine sider kan vi lese følgende om "Utvidelse av bruksområder av mindre betydning" – eller "Minor use" – Serenade mot gropflekk i gulrot:

Serenade kan brukes en gang pr. sesong mot gropflekk.

 

Midlet må påføres på en slik måte at produktet konsentreres rundt frøet. Det anbefales at Serenade påføres i såraden ved såing, helst som stripesprøyting, eller når gulrota har 1 blad.

 

Poenget er at midlet (bakteriene) skal koloniseres rundt frøet og etter hvert røttene når frøet spirer. Midlet legger seg da som et beskyttende lag rundt frøet. God jordtemperatur må til for at preparatet skal virke. Jordtemperaturen bør være over 15 grader. Bakteriene kan imidlertid "holde seg" i jorda i påvente av en høgre jordtemperatur og aktiveres når dette inntreffer. De vil da beskytte frøet mot soppangrep.

 

Dette hørtes jo i utgangspunktet greit ut, men spørsmålet vi stilte oss i vår var: Hvordan får vi dette til i praksis?

Denne utfordringa tok gulrotdyrker Ole Wegard Iversen på Smøla. Det ble prøvd tre ulike behandlinger i hans gulrotåker i år:

  1. Påføring av Serenade på frøet i såraden før jorddekking
  2. Påføring av Serenade over såraden etter at frøet var dekt med jord
  3. Uten påføring av Serenade.

 

Ole Wegard monterte enkelt forklart ei pumpe, slanger og to Hardidyser på gulrotsåmaskina som vist på bildet under.

 

Seinere i sesongen kom undertegnede inn og gjorde noen registreringer, på gulrotgraset, av gulrota ved høsting og registrering av avling. Gulrot fra de tre ulike behandlingene er lagra i separate storkasser slik at vi kan følge med og gjøre registreringer på kvaliteten til gulrota ved uttak. Det presiseres at dette ikke er et forsøk, men ei storskalaregistrering som er gjort i forståelse og med noe støtte av plantevernmiddelfirma.

 

Vi fant noe som kan være interessant, men vi vil vente til gulrota tas ut fra lager igjen for å se om vi kan se forskjeller på de tre behandlingene etter lagring, følg med, følg med …

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.