Optimal eller praktisk disponering av husdyrgjødsla

24.01.2015 (Oppdatert: 23.06.2015) Redaktør Ringreven

For mange husdyrbønder i Møre og Romsdal er det et problem å få spredd husdyrgjødsla i rett mengde på rett sted til rett tid. Stadig færre bønder driver et økende antall jordlapper, og arronderingen er ikke alltid den beste. Dette i kombinasjon med ustabilt vær, tidspress vår og sommer, åpne gjødsellager og mye nedbør kan føre til at noen bønder havner i ei «møkkaklemme».

Hvordan den enkelte bonde disponerer husdyrgjødsla avhenger blant annet av: mengde gjødsel og innblanda vann, kapasitet på spredeutstyr, avstand til dyrkamark og vær og jordforhold. Her vil vi, ved hjelp av et konkret gardsstudie, illustrere konsekvensene av ulike valg i forbindelse med gjødselhandtering og mulige løsninger. Våre beregninger gir ikke eksakte svar, men belyser utfordringer og mulige løsninger for bonden.

Les/last ned hele artikkelen i pdf-format her Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.